04 maj 2009


Hej alla läsare/bloggare i allmänhet och 5½ ägare i synnerhet !


Skriver detta som nybliven medlem på denna bloggen - Tack Martin för inbjudan.


Efter en osedvanligt tidig vår så måste jag beklaga att båten ännu inte har hamnat i sitt rätta element. Det visar sig som längsgående linjer under vattenlinjen och förebådar en inte alltför torr sjösättning.

Anledningen är att utbyte av propellerhylsa, motorbädd och motor har dragit ut mer än väntat i tiden och är inte slutfört ännu. Men båten måste i sjön senast söndag oavsett sakernas tillstånd och kommer att ske även om bädden och motorn troligen inte hinner komma på plats.


I detta ärende var jag en tur till Skåne i veckan och besökte den 100-åriga motorfabriken Göta Motor i Osby. Av tre medförda motorer blev det till slut en fungerande att ta med sig hem, dessutom då också utrustad med magnettändning och kulventilpump i st f nymodigheterna med batteritändning och impellerpump.

Detta utförande har jag kämpat med sedan 1987 och aldrig tyckt att det ens varit en möjlighet att försöka dra igång motorn för hand. Minns några försök med ond rygg och sargade knogar efter 20-talet ryck med startsnöret. Inget vidare !


Den första motorn var, precis som den här, utrustad med magnettändning och var ett under av lätthet att dra igång för hand. Måtte nu den här bli lika villig. Bådade gått i alla fall då den gick igång vid tredje draget efter att ha varit insomnad i nära två år.


Motorbytet föranleddes av att -87:an fått sprickor i ena cylinderns kylmantel.

Jag måste väl tillstå att det till del berodde på mitt slarv att inte kontrollera att vattnet i mantlarna rann ut vid vinterställningen, men kranarna sitter illa till i förhållande till mina inspektionsmöjligheter.

Det visade sig att stoppet i kranen förorsakats av fint gummipulver från från impellerpumpen som, trots att den aldrig fått gå torr, efterlämnat så pass mycket att båda utloppen täppts till.

Motorn är ju från början konstruerad med kulventilpump och man har nog aldrig utformat mantelns hålrum med hänsyn till att finskorniga rester inte kan ansamlas och täppa till avtappningarna.


Nåväl, nu är allt återställt till "original" och förhoppningarna stora att denna ska fungera lika bra som den första ursprungliga.


Samtidigt vill jag sända en tacksamhetens tanke till Sten Carlsson på Göta Motor som beredvilligt hjälpte till att få en fungerande motor till stånd och som också fixade den nya propellerhylsan. Hur blir det den dag när han och hans gelikar lägger verktygen på hyllan, slår igen verkstan och inte längre bidrar med enterepenörsanda, kunskaper och reservdelar.

TACK Sten !


Slut för nu - återkommer med rapportering efter sjösättning och motorinstallation.


DagB

2 kommentarer:

Martin sa...

Spännande beskrivning - även om orsaken förstås är lite tråkig... Ska bli kul att se installationen. Fin bild!

PS. du har nu admin-rättigheter och kan ändra sidlayout, länkar mm efter behag DS.

Janne L sa...

Välkommen till bloggen Dag.
Riktigt skön bild du skickade med.
Hoppas allt går bra med sjösättningen och "nya" motorn.