30 juli 2009


Hej alla seglingsentusiaster !

Just återkommen från ett mycket trevligt båtmöte, vill jag först bara gruffa litet på er som inte kom, men som "nästan säkert" sagt att ni skulle. Alla undrade förstås, med rätta, varför alla 5½:or från Göta SS och andra, som också hade nära till, inte infann sig.

Hur som helst, väldigt trevligt hade vi - Förbundet bjöd på sill-lunch - och vi hade också en del annat hyss för oss. Dagar och kvällar var varma och molnfria och myggorna var nästan i minoritet, så vi njöt i fulla drag av grillade måltider på berget och samspråk mm inpå småtimmarna.

Jag lovade i mitt förra inlägg att återkomma till den fortsatta installationen av motorn och sjösättningen - Läs och begrunda:

Som jag trodde hann jag inte få i varken motor eller motorbädd innan sjösättningen, som också blev så "sprudlande" som jag befarat. Två pumpar gick första dygnet, den ena som reserv, eftersom jag inte fann anledning att vara kvar i båten över natten. På eftermiddagen det andra dygnet kunde jag stänga ner pumpverksamheten eftersom det då inte kom in mer än att det räckte att pumpa ur var tredje dag.

Skönt, eftersom det på så vis blev möjligt att snabbt komma till skott med motorinstallationen.

Under vintern hade jag bett en klubbkompis hjälpa mig att tillverka två fästjärn, som ligger ovanpå den fastbultade motorbädden i trä. Det var ett grannlaga arbete eftersom, förutom att placera fästbultarna på rätt avstånd, så skulle det göras uttag i järnen på ställen där spant och bordläggning så påkallade.

De gamla järnen var så sönderrostade att de inte gick att annat än delvis malla av formen från. Det ledde till att det fordrades en del justeringar innan de överhuvudtaget passade in, men också en del bekymmer för hur motorn skulle komma att hamna med avseende på inpassningen till propelleraxeln - i alla rikningar.

Sidledes och sidledes vinkel mot propelleraxeln. Längsledes både med avseende på motorns vertikala tiltvinkel mot propelleraxeln och horisontala läge så att propellern varken kom för nära fram- eller bakkant av uttaget i rodret. Höjdledes för att kunna skimsa in tiltvinkeln.

Det var minst sagt bekymmersamt.

Efter att någorlunda justerat passformen var det "bara" att lyfta i motorn i båten. Detta skedde med hjälp av mastkranen och yngste sonen en eftermiddag när vattnet låg stilla och inga båtar orsakade svall.

Motorn fick hängas i två taljor anbragta runt tvärgående brädor över rufföppningen och mellan sittbrunnstofterna. Detta för att kunna lyfta den upp och ner ett otal gånger både med fästjärnen fastspända på motorn för att ha en rimlig möjlighet att göra finjusteringar i järnen och sedan, när järnen väl var fastskruvade, för att kunna lägga under brickor så att motorns utgående axel kom i perfekt linje med propelleraxeln.

Det tog sin tid och krävde en stor portion tålamod och hade knappast gått utan att vara två.

Jag ska inte tråka ut er med detaljer vad som sedan krävdes för att ansluta motorn till de befintliga gas- och chokereglagen, men inget är gjort i en handvändning och med en helt annan typ av förgasare än den förra motorn så fick jag klia mig några extra gånger i huvudet innan allt var anslutet och fungerade.

Nu återstod alltså att a) starta motorn, se om vattenpumpen och fram/back fungerade och att inte propellern tog i rodret, b) undersöka om den nya propellerhylsan med ansatt lagertätning höll måttet utan att läcka eller gå för varm.

Minnesgoda läsare kommer ihåg att jag var väldigt nöjd med att jag nu fått en motor med magnettändning och visserligen hade den visat sig från sin goda sida nere i Osby, men det var inte utan spänning som jag lade startsnöret om svänghjulet. Första draget - nähä, ingen reaktion.

Ökade på gasen en bit till, på med snöret och drog. TJOHOO ! Igång gick den - som en klocka.

Gissa om jag var glad. Funkade kylvattnet ? Javisst, och fram/back - jadå !

Härligt med en motor som man inte måste ha ett fulladdat batteri till för att få igång !

Gick för motor några dagar senare de fyra distans som är mellan varvet och sommarhamnen.

Den inre fettsmorda lagertätningen blev en aning varm och litet fett trängde ut längs axeln, men har efter det varken varit varm eller läckt vare sig fett eller vatten, så jag hoppas att allt nu ska vara OK.

Tack ock lov för jag är inte sugen på att göra om det här på länge.


Vilka lärdomar kan då dra ?

* Kolla att allt kylvatten rinner ut vid vinterställningen alt. spola igenom med glykolblandning för - 20 grader.

* Har du en tvåtaktsmotor med cylindrar i gjutjärn - kolla kylvattengenomströmningen. Är cylindrarna lika varm runt om ? Med intervall på ca 5 år - ta av cylindertoppen och spola rent kylkanalerna i topp och cylinder. Det lossnar alltid rost som gärna lägger sig och minskar eller stoppar genomflödet.

* Kolla motorfästena så att motorn inte sitter löst. Kan knäcka vilken propellerhylsa som helst.

* Har du speciellt anpassade motorinfästningar - dokumentera med avmallningar, foto och skisser hur de ser ut. När de är sönder är det så dags.


Återstår att njuta nu så mycket det går av den kvarvarande sommaren. Alldeles för snart är det dags att ta upp skönheterna ur sjön igen.

Må väl och segla ofta önskar er

Dag B



17 juli 2009

Sommar! Eller?



Länge sedan man skrev här.

Var i Sigtuna på träffen, dock utan egen båt.
Vädret stog för en hel del regn, men det blev väldigt trevligt ändå.
Ursprungstanken att ta bilen hem på kvällen, slutade med att jag sov i Poem istället.
En mäktig upplevelse med en ny "gammal" båt.
Tack Tobbe!

Sedan ett par veckor jobba...

V.28 var dedikerad grabbsegling.
Mån: Ådan, Malou och en kompis i en 707 möttes upp på Västra Delsholmen för bastu.
Tis: Regn, och alla smet bort till Möja. (Krogen är helt stängd i år)
Ons: Kalasväder, men 17-20m/s utlovas till Tors och helgen.
Vi fick en grymt fin segling ner till Ornö, där vi gömmer oss för det kommande skitvädret.
Det blev helt enkelt inget mer seglat den veckan.

Dock blir det ett nytt försök nu V.30

Segla väl!

/Niklas (Ådan)

02 juni 2009

Äntligen !

Hej igen.

Till slut fick man hissa seglen efter en lång och seg vinter och
en massa "efterpyssel" i sjön.
På pingstafton åkte vi ut hela familjen i strålande sol och lätta vindar.
En perfekt start då man gärna vill se att allt sitter på rätt plats.
Med en fullpackad picknick korg och några öl som bars ned
tidigt i våras styrde vi mot Norrsundet och viken med spökträdet.
Man blev inte så förvånad när det var fullt vid bryggorna.
Vi la oss på svaj och badade (20° i ytvattnet,16° när man dykt
i några gånger) och Niklas och Hanna provade sina nya fiskespön.
Mor och far tog en kopp kaffe.Gissa om vi njöt.
Efter en fin middag i sittbrunnen dök Mälar25:an S4 upp och la sig
brevid oss.
Vi hade en trevlig pratstund om livet runt båtarna.
Vi fick en del bra tips om hur man ska inreda en lite båt.
Sen bar det av hemmåt i fin kryssvind så vi fick testa båten ordentligt.
Allt verkar funka så det var tur man la ett mynt under mastfoten.
Nu kommer en uppmaning till er därute!
Vad har ni för traditioner/skrock/sjövett för att blidka sjöguden?
Själv har jag ett mynt under mastfoten från 1935 då båten byggdes
med Kungen blickandes uppåt!
Skriv och berätta! Man kanske har glömt nåt gammalt trick.
Enda missödet under vår premiärtur var att kameran låg
kvar i bilen.
Vi får lägga denna tur i minnesbanken istället.
Tack för denna gång Intarsia.

Janne,Ann-Charlotte,Niklas,Hanna

04 maj 2009


Hej alla läsare/bloggare i allmänhet och 5½ ägare i synnerhet !


Skriver detta som nybliven medlem på denna bloggen - Tack Martin för inbjudan.


Efter en osedvanligt tidig vår så måste jag beklaga att båten ännu inte har hamnat i sitt rätta element. Det visar sig som längsgående linjer under vattenlinjen och förebådar en inte alltför torr sjösättning.

Anledningen är att utbyte av propellerhylsa, motorbädd och motor har dragit ut mer än väntat i tiden och är inte slutfört ännu. Men båten måste i sjön senast söndag oavsett sakernas tillstånd och kommer att ske även om bädden och motorn troligen inte hinner komma på plats.


I detta ärende var jag en tur till Skåne i veckan och besökte den 100-åriga motorfabriken Göta Motor i Osby. Av tre medförda motorer blev det till slut en fungerande att ta med sig hem, dessutom då också utrustad med magnettändning och kulventilpump i st f nymodigheterna med batteritändning och impellerpump.

Detta utförande har jag kämpat med sedan 1987 och aldrig tyckt att det ens varit en möjlighet att försöka dra igång motorn för hand. Minns några försök med ond rygg och sargade knogar efter 20-talet ryck med startsnöret. Inget vidare !


Den första motorn var, precis som den här, utrustad med magnettändning och var ett under av lätthet att dra igång för hand. Måtte nu den här bli lika villig. Bådade gått i alla fall då den gick igång vid tredje draget efter att ha varit insomnad i nära två år.


Motorbytet föranleddes av att -87:an fått sprickor i ena cylinderns kylmantel.

Jag måste väl tillstå att det till del berodde på mitt slarv att inte kontrollera att vattnet i mantlarna rann ut vid vinterställningen, men kranarna sitter illa till i förhållande till mina inspektionsmöjligheter.

Det visade sig att stoppet i kranen förorsakats av fint gummipulver från från impellerpumpen som, trots att den aldrig fått gå torr, efterlämnat så pass mycket att båda utloppen täppts till.

Motorn är ju från början konstruerad med kulventilpump och man har nog aldrig utformat mantelns hålrum med hänsyn till att finskorniga rester inte kan ansamlas och täppa till avtappningarna.


Nåväl, nu är allt återställt till "original" och förhoppningarna stora att denna ska fungera lika bra som den första ursprungliga.


Samtidigt vill jag sända en tacksamhetens tanke till Sten Carlsson på Göta Motor som beredvilligt hjälpte till att få en fungerande motor till stånd och som också fixade den nya propellerhylsan. Hur blir det den dag när han och hans gelikar lägger verktygen på hyllan, slår igen verkstan och inte längre bidrar med enterepenörsanda, kunskaper och reservdelar.

TACK Sten !


Slut för nu - återkommer med rapportering efter sjösättning och motorinstallation.


DagB

01 maj 2009

Äntligen!

1:a Maj och även Ådan ligger nu i sitt rätta element.
GRYMT skönt!!!
Tyvärr inga fina bilder, men men...

/Niklas

27 april 2009

Sjösatt!


I lördags la vi i och i söndags gled vi ner för Fyrisån.

15 april 2009

Tack Jesus....







Hejsan igen.

Så var det dax att tacka Jesus igen !!
Han är orsaken till att det finns påskhelger. Det gör det möjligt
för oss träbåtsägare att fixa med båten.
Men med för många projekt igång samtidigt skulle det inte göra nåt om
påsken var 2 veckor lång.
Trots det så sakta men säkert börjar jag knyta ihop ändarna.
(På några projekt iallafall)
Batteriet har fått sin placering under den nya garderoben.
Med möjlighet till ytterligare ett batteri om det skulle behövas.
Det blev sugpassning på dom grejerna.
Som Niklas säger är det skönt att få fram lite vikt i båten.
Allt tenderar att hamna i/under eller bakom sittbrunnen.
På tal om sugpassning har jag monterat en ny elektrisk länspump.
Köpte den utan att ha mätt hur brett kölsvinet var innan. Smart kille va?
Pumpen var 10,8 cm i diameter,kölsvinet var............. 11 cm!!!!
Det blir ett tunt lager med färg där nere i år !
Nytt fäste för rorkulten samt genomföring med bussning genom däcket har det oxo blivit.
Det förra glappade som bara f.. så jag ser fram emot att få tillbaka känslan i rodret.
Nya skenor för fock och genua åker på samt att akterstagsträckaren åker in under däck.
Jocklet med backstagen är bytta till en ny lösning. Hoppas den funkar bättre.
Dessutom hann jag med att reperera bommen hemma i farsans garage.
Likrännan hade spruckit så jag beslöt mig att hyvla ned den och limma på en
ny spruceplanka.
Det blev en fasligt massa hyvlande och skrapande men nu är bommen som ny.
Nu är det dax att plocka ned den nya inredningen för att lacka den hemma hos farsan.
Känns tungt men att krypa inne i båten och samtidigt lacka är nog ingen höjdare.
Det finns risk för att den mesta av lacken hamnar i håret.
Det blir nog en hel del pysslande även efter det att båten åkt i sjön 2 Maj.
Ser fram emot att träffa er alla i Sigtuna i Juni.
Ikväll åker jag ned och slipar klart det sista innan lackningen drar igång.
Vi ses snart på böljan den blå.
Janne S13 Intarsia.





12 april 2009


Malou ska bli tät i år.
Ådan står strax intill.

30 mars 2009

Snart vår....

Kul att se Janne!
Du ger mig ju dåligt samvete som du jobbar på.
Spritkök?
Hittat ngn bra placering för batteriet?
Själv har jag gömt batterierna framför masten för att motverka lite baktyngd.
När sjösätter ni?

Själv har jag varit löjligt slö i vinter.
Först dom sista 3 veckorna har det egentligen hänt ngt.
Inte ens en bild har man lyckats ta, men vad skulle jag fotat eg? Inget synligt har ju hänt.
Flickvännen har börjat slipa medans jag har fräst och limmat ett par laskar och 1,5 meter skjutet nåt.
Fräst och lagt igen hålen efter dom gamla röstjärnen i skarndäck.
Av dom tidigare 3 hålen blir det bara ett kvar.
Undervanten flyttas nu äntligen bakåt sisådär en 30 cm för att motverka fiolens drag frammåt av spridarpartiet.
Alternativet var undre backstag, men jag kände att det blir lite overkill på en familjetruck.
Jag har äntligen proppat efter dom två bytta spanten i höstas.
Skrapat, slipat och grundat överliggaren på fotlisten.
Börjat bända med röstjärnen lite, men det var så satans tråkigt så där står det still just nu.
Min förhoppning är att dom kanske passar in sig själva om jag förnekar dom.
Börjar bli bråda dagar om jag ska hinna innan 1:a Maj.
Det blir kommande helg, sen har jag grabben veckan efter och över påsken. Sen är det faktiskt bara en ynka ledig helg kvar för mig.
2 helger att knyckla klart och montera röstjärn och sen vårrusta.
Men det brukar ju alltid lösa sig på ngt märkligt vis.
Den här hetsen på slutet är tyvärr ett allt för välkänt faktum tycker jag.
Suget efter att få komma ut och segla brukar ordna motivationen på slutspurten.

/ Niklas (Ådan)

18 mars 2009

Tillbaka i etern!


Hej igen därute!

Det var ett tag sedan.


Nu får man drar på sig snickarbyxorna igen och åker ned till båten.
Känns skönt att komma igång igen och samtidigt drömma om stundande säsong.
I år blir det lite ny inredning med en garderob i mitten och
sköna mahogny ribbor som garnering mot skrovsidorna.
Andra "smarta" lösningar ska oxo in i båten.
Ett litet kök i sittbrunnen under skarndäck ska klämmas in
och en ny lösning för akterstag och backstag ska testas.
Dessutom får bensintanken en bättre placering så den står
lite stadigare när man seglar.
Dessutom ska jag försöka få till en bra placering för batteriet.
Har inte klurat ut vart det hamnar än men jag mäter och funderar.
Det ska ju vara någorlunda åtkommligt utan att man behöver flytta
på en massa grejer.
Batteriet är bra att ha om man vill ha en logg som funkar.
Den är ny för i år så det drar med sig en del annat jobb.
Kabeldragning,strömbrytare,elpanel etc.
Jag får planera så man hinner med den vanliga vårrustningen.
Många av sakerna kan man göra när man ligger i sjön men det är alltid
skönt att vara klar när man går i plurret.
Ikväll är det dax igen att styra bilen mot båtklubben.
Då ses vi igen,Intarsia.

Janne S13 Intarsia Larsen